Paleo Arctic samarbeider med Lofoten Seaweed Company. Vi bruker flere av deres produkter i våre retter. Vi har brukt tang i retter med lammekjøtt, med poteter, i omeletter på frokostbuffeten, som smakstilsetning både i varme og kalde retter og i brød. Tang er fortsatt en relativt ukjent ingrediens i kostholdet for nordmenn. I Asia er vekster fra sjøen en vanlig del av maten. I Japan, Korea og Kina høster man store mengder alger fra sjøen som brukes både tørket, kokt og fersk. Her i Norge er det foreløpig nori-tang vi spiser mest av – kanskje uten å vite det – det tørkes og brukes i sushi.
«Maten som lages og serveres på Paleo Arctic er basert på kostholdet til våre forfedre fra steinalderen – maten vi lager består av ubehandlede råvarer, som man finner i naturen. I tillegg ønsker vi å bruke mest mulig lokale og kortreiste produkter. Så tang fra Napp i Lofoten og Lofoten Seaweed Company er absolutt noe vi kommer til å bruke mer av» sier Paleo Arctics kjøkkensjef Henrik Siversson.Havets planter er meget næringsrike, de er naturens egen supermat. I Norge kalles plantene «tang og tare», i England «kelp». Mange er velsmakende rå, mens andre må behandles. I tang og tare, med en fellesbetegnelse kalt «alger», finnes alle grunnstoffene. De inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som planter på land. De er rike på vitaminer: A, alle B-vitaminene inklusive B12, C, D, E, og K. Olje fra alger inneholder mye mer A og D-vitamin enn tran. Algene inneholder mellom 4 og 25% proteiner. De har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan fjerne eller detokse tungmetaller fra kroppen vår.
Vi fikk være med Tamara Singer og Angelita H. Eriksen – damene bak Lofoten Seaweed Company – en dag på jobb. Interessant og lærerikt å se hvordan de høster inn tang. De driver ikke med oppdrett foreløpig, så alle produktene de leverer kommer fra «vill tang og tare» i området rundt Napp i Lofoten.
Les mer om Lofoten Seaweed Company her.