Tang og tare – naturens egen supermat!

Paleo Arctic samarbeider med Lofoten Seaweed Company. Vi bruker flere av deres produkter i våre retter. Vi har brukt tang i retter med lammekjøtt, med poteter, i omeletter på frokostbuffeten, som smakstilsetning både i varme og kalde retter og i brød. Tang er fortsatt en relativt ukjent ingrediens i kostholdet for nordmenn. I Asia er vekster fra sjøen en vanlig del av maten. I Japan, Korea og Kina høster man store mengder alger fra sjøen som brukes både tørket, kokt og fersk. Her i Norge er det foreløpig nori-tang vi spiser mest av – kanskje uten å vite det – det tørkes og brukes i sushi.

Sushi med Noritang

Noritang ute i naturen

«Maten som lages og serveres på Paleo Arctic er basert på kostholdet til våre forfedre fra steinalderen – maten vi lager består av ubehandlede råvarer, som man finner i naturen. I tillegg ønsker vi å bruke mest mulig lokale og kortreiste produkter. Så tang fra Napp i Lofoten og Lofoten Seaweed Company er absolutt noe vi kommer til å bruke mer av» sier Paleo Arctics kjøkkensjef Henrik Siversson.

Salat med Butare

Havets planter er meget næringsrike, de er naturens egen supermat. I Norge kalles plantene «tang og tare», i England «kelp». Mange er velsmakende rå, mens andre må behandles. I tang og tare, med en fellesbetegnelse kalt «alger», finnes alle grunnstoffene. De inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som planter på land. De er rike på vitaminer: A, alle B-vitaminene inklusive B12, C, D, E, og K. Olje fra alger inneholder mye mer A og D-vitamin enn tran. Algene inneholder mellom 4 og 25% proteiner. De har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan fjerne eller detokse tungmetaller fra kroppen vår.

Trøffeltang

«Søl» på norsk – «Dulse» på engelsk

Vi fikk være med Tamara Singer og Angelita H. Eriksen – damene bak Lofoten Seaweed Company – en dag på jobb. Interessant og lærerikt å se hvordan de høster inn tang. De driver ikke med oppdrett foreløpig, så alle produktene de leverer kommer fra «vill tang og tare» i området rundt Napp i Lofoten.

Angelita Eriksen høster Butare

Tamara Singer på «kontoret»

Les mer om Lofoten Seaweed Company her.