Paleo Arctic samarbeider med Lofoten Seaweed Company. Vi bruker flere av deres produkter i våre retter. Vi har brukt tang i retter med lammekjøtt, med poteter, i omeletter på frokostbuffeten, som smakstilsetning både i varme og kalde retter og i brød. Tang er fortsatt en relativt ukjent ingrediens i kostholdet for nordmenn. I Asia er vekster fra sjøen en vanlig del av maten. I Japan, Korea og Kina høster man store mengder alger fra sjøen som brukes både tørket, kokt og fersk. Her i Norge er det foreløpig nori-tang vi spiser mest av – kanskje uten å vite det – det tørkes og brukes i sushi.
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/nori-sushi-600x390.png)
Sushi med Noritang
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/Nori_1-600x338.jpg)
Noritang ute i naturen
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/Salat-med-Butare_paleoarctic-600x338.jpg)
Salat med Butare
Havets planter er meget næringsrike, de er naturens egen supermat. I Norge kalles plantene «tang og tare», i England «kelp». Mange er velsmakende rå, mens andre må behandles. I tang og tare, med en fellesbetegnelse kalt «alger», finnes alle grunnstoffene. De inneholder minst ti ganger så mye mineralstoffer som planter på land. De er rike på vitaminer: A, alle B-vitaminene inklusive B12, C, D, E, og K. Olje fra alger inneholder mye mer A og D-vitamin enn tran. Algene inneholder mellom 4 og 25% proteiner. De har også medisinske egenskaper som antibiotisk virkning, styrking av immunforsvaret, kolesterolsenkende effekt og kan fjerne eller detokse tungmetaller fra kroppen vår.
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/Trøffeltang-2_kvadrat-600x600.jpg)
Trøffeltang
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/Søl-Dulse_3_kvadrat-600x600.jpg)
«Søl» på norsk – «Dulse» på engelsk
Vi fikk være med Tamara Singer og Angelita H. Eriksen – damene bak Lofoten Seaweed Company – en dag på jobb. Interessant og lærerikt å se hvordan de høster inn tang. De driver ikke med oppdrett foreløpig, så alle produktene de leverer kommer fra «vill tang og tare» i området rundt Napp i Lofoten.
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/Angelita_2_kvadrat-600x600.jpg)
Angelita Eriksen høster Butare
![](https://paleoarctic.wpenginepowered.com/wp-content/uploads/2018/05/Tamara_4_kvadrat-600x600.jpg)
Tamara Singer på «kontoret»
Les mer om Lofoten Seaweed Company her.